Toto

Ketibaan lapangan terbang Macau berjumlah 15 juta setahun menjelang 2030-an: kerajaan

Lapangan Terbang Antarabangsa Macau perlu berkembang untuk mengendalikan unjuran 11 juta penumpang menjelang tahun 2024 hingga 2026, dan akhirnya 15 juta penumpang setiap tahun antara tahun 2031 dan 2037, menurut anggaran Data SDY Pihak Berkuasa Penerbangan Awam bandar itu.

Anggaran tersebut dimasukkan dalam “Pelan Induk Lapangan Terbang Antarabangsa Macau”.

Pihak berkuasa itu memulakan rundingan awam selama 14 hari pada hari Jumaat mengenai kesan alam sekitar tapak cadangan pelanjutan lapangan terbang seperti yang dinyatakan dalam rancangan itu.

Keperluan untuk pembesaran adalah “mendesak” kerana operasi lapangan terbang telah mencapai “kapasiti maksimum”, sebelum pandemik Covid-19, jelas pihak berkuasa dalam rancangan itu.

Ramalan trafik penerbangan adalah pada jangkaan bandar raya itu akan menyaksikan peningkatan bilangan laluan baharu ke tanah besar China dan rantau Asia-Pasifik. Pihak berkuasa juga menjangkakan pelancaran penerbangan Pengeluaran SDY “jarak sederhana dan jauh”; peningkatan permintaan untuk perjalanan keluar oleh penduduk tempatan; dan kemungkinan menarik lebih banyak syarikat penerbangan tambang rendah ke pasaran Macau.

Penambakan tanah akan diperlukan untuk cadangan pembesaran lapangan terbang yang dicadangkan oleh kerajaan, jelas pihak berkuasa. Ia termasuk terminal penumpang baharu; 49 bermaksud pesawat komersial; sambungan apron lapangan terbang; dan lanjutan daripada “apron penerbangan am”.

Di bawah cadangan itu, tapak lapangan terbang akan dilanjutkan ke selatan, ke zon sisa pembinaan di sebelah lapangan terbang, dan utara ke zon tebus guna bandar baharu, yang dikenali oleh kerajaan sebagai plot “E2”, menurut pihak berkuasa.

Lapangan terbang Macau mempunyai 9.6 juta penumpang yang tiba dan berlepas untuk tahun penuh 2019, rekod sepanjang masa , sebelum penurunan Slot Demo mendadak dalam jumlah semasa 2020 di tengah-tengah pandemik Covid-19.

Untuk sembilan bulan pertama tahun ini, ketibaan pelawat di lapangan terbang Macau hanya mencatatkan 346,929, turun hampir 88 peratus tahun ke tahun, menurut data terkini yang tersedia daripada Perkhidmatan Perangkaan dan Banci bandar itu.