Toto

Pengerusi Galaxy Lui Che Woo mengalu-alukan pindaan undang-undang permainan yang dicadangkan

Pengerusi Kumpulan Hiburan Galaxy (GEG) Lui Che Woo telah memuji cadangan pindaan undang-undang permainan yang dicadangkan oleh kerajaan.

“Kami percaya cadangan yang dicadangkan akan menambah baik pengawasan kawal selia industri, meningkatkan ketelusan sektor dan menjamin daya maju data macau jangka panjang tonggak [ekonomi] Macau yang paling penting,” kata Lui dalam surat yang dilampirkan pada pelepasan pengendali resort itu. data kewangan suku ketiga.

Lui menegaskan bahawa cadangan kerajaan dikeluarkan pada suku ketiga semasa perundingan awam selama 45 hari mengenai cadangan pindaan itu.

“Inti-inti penting yang disenaraikan dalam kertas perundingan bukanlah sesuatu yang mengejutkan bagi mereka yang mengikuti rapat Macau,” kata Lui.

Lui juga memuji kerajaan “kerana bertindak tegas untuk membendung wabak Covid-19 terbaharu termasuk menyelesaikan ujian besar-besaran penduduk Macao,” sambil menambah bahawa syarikatnya “telah mencapai tahap vaksinasi 92 peratus untuk ahli pasukan dan kami bekerja keras. mencapai 95 peratus dalam masa terdekat.”

Kerajaan dijadual menyerahkan rang undang-undang pindaan undang-undang permainannya kepada badan perundangan tempatan untuk dibahaskan dan Result SGP diundi tidak lama lagi. Tiga konsesi perjudian Macao (termasuk GEG) dan tiga sub-konsesi dijadualkan tamat Jun depan.

Lui menambah bahawa syarikatnya “berbesar hati” kerana kerajaan pusat melancarkan pada September Rancangan Am untuk Pembangunan Zon Kerjasama Mendalam Guangdong-Macao di Hengqin, yang bersempadan dengan Cotai di mana terletaknya resort mega Galaxy Macau GEG.

Lui berkata beliau percaya bahawa industri perjudian dan pelancongan Macao akan “mendapat manfaat yang besar” daripada rancangan itu “yang mengesahkan sokongan padu daripada kerajaan pusat untuk Macao dan potensi Result Sidney pertumbuhan jangka panjangnya serta Greater Bay Area”, sambil menambah, “kami percaya bahawa kelonggaran masa depan imigresen [prosedur] antara Macau dan Hengqin akan merangsang aktiviti ekonomi selanjutnya.”

Dalam satu kenyataan kepada Bursa Saham Hong Kong, GEG berkata bahawa ia terus terjejas oleh Covid-19 dan sekatan perjalanan Macau.

Hasil bersih meningkat 176 peratus tahun ke tahun tetapi turun 23 peratus suku ke suku kepada HK$4.3 bilion pada suku ketiga. Kenyataan itu mengatakan bahawa GEG “bermain malang” pada suku ketiga, yang menurunkan EBITDA diselaraskan sebanyak kira-kira HK$47 juta.

Sehingga 30 September, tunai dan pelaburan cair berjumlah HK$38.4 bilion, manakala tunai bersih menyamai HK$27.8 bilion dan hutang berjumlah HK$10.6 bilion, “terutamanya mencerminkan inisiatif pengurusan hasil perbendaharaan yang sedang berjalan dengan hutang teras yang minimum.”