Toto

Suncity listco berkata bon rejig pilihan kewangan paling boleh dilaksanakan

Pelabur resort kasino Suncity Group Holdings Ltd berkata bahawa cadangan Pengeluaran SGP lanjutan dua tahun pada tarikh matang bon boleh tukar adalah pilihan yang paling sesuai untuk “meringankan tekanan kewangan segera” ke atas syarikat itu.

Suncity Group Holdings, dikawal oleh pelabur junket Macau Alvin Chau Cheok Wa, berkata pada Oktober ia mempunyai perjanjian dengan pemberi pinjaman untuk lanjutan dua tahun, hingga 7 Disember 2022, pada tarikh matang bon boleh tukar. Bon tersebut dipegang oleh Encik Chau dan rakan pemegang saham pengawal Cheng Ting Kong.

Jumlah prinsipal tertunggak pada bon – yang kini akan matang pada 7 Disember – ialah HKD402 juta (AS$51.9 juta). Lanjutan tarikh matang masih perlu diluluskan oleh pemegang saham Suncity Group Holdings.

Dalam pemfailan Khamis, syarikat tersenarai Hong Kong itu berkata ia tidak mempunyai “tunai yang mencukupi” untuk menebus bon tertunggak menjelang Data SGP tarikh akhir 7 Disember. Kumpulan itu berkata sehingga 30 Jun, ia mempunyai wang tunai yang tersedia bersamaan dengan kira-kira HKD255.8 juta.

Ia menambah bahawa lanjutan dua tahun “menyediakan jangka masa yang munasabah” untuk Suncity Group Holdings “untuk membangunkan rancangan perniagaannya dan akan membolehkan prestasi kewangan syarikat bertambah baik dengan sewajarnya.”

Syarikat itu juga berkata bahawa ia telah bersetuju untuk mengekalkan harga penukaran bon tertunggak pada HKD0.26, memandangkan bon tersebut adalah tanpa faedah dan lanjutan itu “akan mengurangkan tekanan kewangan segera kumpulan”. Harga penukaran mewakili diskaun sebanyak 62.86 peratus kepada harga penutup HKD0.70 sesaham pada hari dagangan terakhir sebelum tarikh surat ikatan tambahan, tambahnya.

Suncity Group Holdings berkata ia telah mempertimbangkan alternatif pembiayaan – seperti pembiayaan ekuiti dan pinjaman bank – untuk mengumpul dana bagi membayar balik bon tertunggak, tetapi itu adalah pilihan yang berdaya maju.

“Adalah sukar bagi kumpulan untuk mendapatkan pinjaman baharu dengan Keluaran SDY syarat yang memuaskan kepada kumpulan memandangkan kedudukan liabiliti semasa bersih kumpulan pada 30 Jun 2020,” kata syarikat itu.

Firma itu juga berkata ia telah meneroka pada bulan September – dalam rundingan dengan dua firma sekuriti – kemungkinan pembiayaan ekuiti melalui “terbitan hak atau tawaran terbuka dan/atau meletakkan saham baharu kepada pelabur bebas” dengan saiz penjanaan dana sebanyak HKD400 juta.

Ia menambah: “Bagaimanapun, kedua-dua firma sekuriti menyatakan bahawa mereka tidak bersedia untuk bertindak sebagai penaja jamin bagi terbitan hak atau tawaran terbuka bagi saiz penjanaan dana yang diingini oleh kumpulan memandangkan sentimen pasaran yang tidak menentu semasa dan kedudukan liabiliti semasa bersih kumpulan itu. pada 30 Jun 2020.”

Syarikat itu mengumumkan pada bulan Ogos bahawa Encik Chau sedang menukar beberapa siri pinjaman pemegang saham kepada syarikat – berjumlah agregat kepada HKD3.88 bilion – untuk satu set “sekuriti kekal”. Tetapi dana yang diperoleh daripada terbitan sekuriti kekal digunakan untuk tujuan pelaburan dan korporat yang lain, dan pilihan sedemikian “bukan alternatif pembiayaan yang boleh dilaksanakan,” kata Suncity Group Holdings dalam pemfailan Khamis.