Toto

Warga HK pulang ke Macau untuk mendapatkan skim tanpa kuarantin

Bermula dari 23 November, penduduk Hong Kong yang kini berada di Macau atau wilayah Guangdong di tanah besar China, boleh pulang ke bandar asal Toto HK mereka tanpa perlu menjalani kuarantin selama 14 hari setibanya di Hong Kong.

Tetapi akan ada kuota harian yang mengehadkan bilangan warga Hong Kong yang kembali yang layak yang boleh menggunakan skim itu, yang telah Togel HK dijenamakan “Return2hk” oleh kerajaan Hong Kong, menurut taklimat hari Rabu oleh pihak berkuasa bandar itu.

Skim ini hanya akan terpakai kepada penduduk Hong Kong yang telah berada di Macau atau wilayah Guangdong selama 14 hari sebelum mereka pulang ke tanah air. Pengembara sedemikian juga perlu mendapatkan keputusan ujian yang membuktikan mereka negatif untuk jangkitan Covid-19, dan yang mesti dikeluarkan dalam tempoh 72 jam selepas ketibaan mereka yang dirancang di Hong Kong.

Permohonan untuk skim “Return2hk” dibuka pada 18 November, menurut pegawai Hong Kong. Kuota harian ialah sehingga 2,000 orang yang pulang ke Hong Kong melalui pusat pemeriksaan Jambatan Hong Kong-Zhuhai-Macau; dan 3,000 orang Hong Kong yang pulang setiap hari keluar dari Shenzhen di wilayah Guangdong.

Penduduk Hong Kong yang ingin keluar dari Hong Kong ke Macau, masih tertakluk kepada kuarantin 14 hari Macau semasa ketibaan, yang perlu Data SDY diselesaikan di tempat yang ditetapkan oleh kerajaan Macau. Itu disahkan oleh pasukan petugas Covid-19 Macau, Pusat Tindak Balas dan Penyelarasan Novel Coronavirus dalam satu kenyataan akhbar Rabu.

Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Macau, Lei Wai Nong, telah menyebut pada hari Jumaat bahawa keadaan perjalanan antara Macau dan Hong Kong mungkin dilonggarkan menjelang ” suku kedua atau ketiga, 2021 “, jika wabak Covid-19 dianggap “terkawal” pada masa itu.